• Yeni bir nesil,yeni bir soluk yolunda dünya standartlarına eş değer hizmetler

Sıkça Sorulan Sorular

Yabancı Uyruklu Olunması Halinde Kuzey Kıbrıs’ta Nasıl Emlak Alınabilir ?

Satın alınacak emlak seçilmesi ardından fiyat konusunda satıcı firma ile anlaşıldıktan sonra, alıcı ve satıcı arasında; satış fiyatı, ödeme ve teslimat koşulları, emlağın detayları gibi hususları içeren bir sözleşme imzalanır.

KKTC vatandaşı olmayan kimseler için Kuzey Kıbrıs’ta emlak satın alabilmek için KKTC İç işleri bakanlığından “Emlak Alım izni” çıkartılmalıdır. 3 ay gibi kısa sürede süreç tamamlanmakta ve bu işlemlerin hepsinde şirket olarak müşterilerimizin tüm başvuru kip işlemleri ile ilgilenilmektedir.

Yabancı uyruklular ev satın aldıktan sonra KKTC’de oturum izni için başvuru yapmaya hak kazanmaktadırlar…

 

Satış Sözleşmesi İmzalandıktan Sonra Ne gibi İşlemler Gereklidir?

Sözleşme imzalandıktan sonra Vergi Dairesine şu anki yasaya göre kontrat fiyatı üzerinden % 0,5 olan pul ücreti kontrat imzalanmasından itibaren 21 gün içerisinde ödenmelidir. Böylece kontrat mali açıdan yasal hale gelmektedir.

İlaveten Satış Sözleşmesi imza tarihinden itibaren 21 gün içerisinde Tapu Dairesine kaydettirilmesi gerekmektedir.

Satılmış olan emlak hiçbir şekilde üçüncü şahısların tasarrufuna veya mülkiyetine geçmeyeceğine dair alıcı sözleşmesini Tapu Dairesine kaydettirilir ve mülkiyet hakkı hukuki açıdan da yasallık kazanır.

Pullanmış mukavelenin Vergi Dairesinden mühür vurulmuş bir fotokopisinin tarafımıza iletilmesi gerekmektedir.

 

KKTC’deki Emlak / Koçan Türleri Nelerdir?

KKTC’de 3 çeşit emlak türü vardır.

 

TÜRK KOÇANI: 1974 yılı öncesinde Kıbrıslı Türklerin veya yabancı uyruklu şahısların sahip olduğu konut, arazi ve işyerleri için verilen koçan türüdür.

 

EŞDEĞER KOÇAN:  1974 yılında Güney Kıbrıs’taki gayrimenkullerini bırakarak Kuzey Kıbrıs’a göç etmek zorunda kalan Kıbrıslı Türklere, KKTC devleti tarafından Rum tarafında bırakmış oldukları gayrimenkuller karşılığında, orada sahip oldukları mülkün eş değerinde olan gayrimenkuller verilmiştir. Eşdeğer gayrimenkullerini alan Kıbrıslı Türkler Rum kesiminde kalan arazilerinden feragat ettiklerine dair belgeler imzalayarak ‘’ EŞDEĞER’’ gayrimenkullerinin koçanlarını KKTC devletinden almışlardır.

Eşdeğer Koçanlı gayrimenkuller güvenli olarak değerlendirilir ve her türlü alım / satımı yapılabilmektedir.

 

TAHSİS KOÇAN: KKTC devleti tarafından savaşta gösterilen başarıya ödül olarak KKTC vatandaşlarına veya 1974 sonrasında Türkiye’den gelen kişilere ülkeye yerleşip hayatlarını sürdürebilmeleri için verilmiş gayrimenkullerin koçanlarıdır. Bu koçanlar, KKTC devleti garantisi altındadır ve sahipleri gayrimenkuller üzerinde tüm mülkiyet hakkına sahiptirler..

 

Bir Gayrimenkul Satın Alırken Hangi Belgeler Gereklidir?

Bir gayrimenkul satın alınırken sadece alıcıların kimlik veya pasaportuna ihtiyaç vardır.

 

KKTC’de Mülk Satın Alırken Diğer İlave Maliyetler Nelerdir?

Alıcı satın aldığı gayrimenkulün “Tapu Devir Harcını” ödemekle yükümlüdür. Tapu Devir Harcı, Tapu devri yapılacağı zaman Kuzey Kıbrıs Tapu Dairesi’ne ödenmektedir. Alıcının ilk gayrimenkulü olması durumunda indirimli olarak satın alınan gayrimenkulün satış fiyatının %3’ü kadar devir harcı ödenmektedir. İndirim hakkını daha önce kullanmış olan tüm şahıslar için bu oran %6’dır.

İlaveten Katma Değer Vergisi (KDV) ve Stopaj vergisi ödenmektedir. KDV miktarı alıcı tarafından ödenip, gayrimenkulün satış değerinin %5’i kadardır.

Stopaj vergisi ise satıcı tarafından vergi dairesine ödenir. Kar amacı güden satıcılar için bu oran  %4 şeklindedir.

 

Kuzey Kıbrıs’a Direk Uçuş Var mıdır ?

Şu an Kuzey Kıbrıs’a tüm uçuşlar Türkiye üzerinden gerçekleştirilmektedir.

 

Ödemelerimizi Evden Yapabilir miyiz ? Faturalarımızı Otomatik Ödeme Emriyle Ödemek Mümkün mü ?

Evet, şirketimizden satın aldığınız mülkün ödemelerini doğrudan banka havalesi ile Avrasya Construction hesaplarına yapabilirsiniz. Hesap bilgileri istemeniz durumunda muhasebe departmanımız tarafından hızlı bir şekilde sizlere iletilecektir.

Satın almış olduğunuz emlağın elektrik ve telefon faturalarını otomatik ödeme talimatı ile ilgili kurum hesaplarına ödeyebilirsiniz. Su için ise, belediyeye önceden ödeme yapabilirsiniz.

Satın alınan emlağın aidat masrafı mevcut ise, ödemeler için site yönetimi ile bağlantıya geçmeniz gerekmektedir.

 

Teslim Sonrası Ne Yapmalıyım ?

Emlak Kaydınızı yapmak için Girne Belediyesi Emlak bölümüne başvurmanız gerekmektedir. Pullu sözleşmeniz, tapu kaydı ve kimlik bilgilerinizi gösteren herhangi bir belge ( kimlik – pasaport ) ile başvuru yapabilirsiniz. Emlak Vergisienizin m2’si üzerinden hesaplanmaktadır.

Elektriğinizin açılması için KIBTEK’e depozito ödemeniz gerekmektedir. Pullanmış sözleşme, tapu kaydı ve kimlik bilgilerinizi gösteren herhangi bir belge ile başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz. KKTC vatandaşıysanız veya KKTC vatandaşı kefiliniz var ise, depozito ücreti 470 ₺, eğer KKTC vatandaşı değilseniz ve kefiliniz de yoksa depozito ücreti 1410 ₺ olacaktır.

Su Sayacınızı Bağlatmanız için Girne Belediyesi Su bölümüne başvuruda bulunmanız gerekmektedir. Pullu Sözleşmeniz, kimlik bilgilerinizi gösteren herhangi bir belge, emlak kaydı veya makbuzu ile başvuru yapabilirsiniz. Su sayacı tutarı 1976 ₺’dir

 

KKTC’de Kullanılan Alan Ölçü Birimleri Nelerdir ?

Kuzey Kıbrıs’ta arazi ve arsa alan ölçümlerinde Dönüm, evlek, ayak(feet) ve metre birimleri kullanılmaktadır.

1 dönüm : 4 evlek

1 dönüm: 1.338 m2

1 dönüm:14.400 ft2

1 evlek:334.5 m2

1 evlek: 3600 ft2

1m2: 10.76 ft2